Kollageeni korjaa ja ehkäisee nivelten vaurioita

TUKI- JA LIIKUNTAELIMET Joka neljäs ihminen kärsii nivelongelmista kuten nivelrikosta. Riittävä liikunta ja monipuolinen ruokavalio ovat tärkeitä nivelille, mutta joskus myös ravintolisät, kuten kollageeni, voivat olla tarpeen nivelten hyvinvoinnille.

 

Nivelrikko johtuu yleensä iän tai voimakkaan rasituksen aiheuttamasta nivelruston osittaisesta häviämisestä tai rustopinnan vaurioitumisesta. Elimistö korjaa nivelrustoa tuottamalla kollageenia, joka lisää rustokudoksen kasvua.

– Kollageeni on elimistössä yleisimmin esiintyvä proteiini. Sitä on esimerkiksi luissa, rustossa, jänteissä, elinten ympärillä sekä ihossa, ja se antaa näille tukea ja jämäkkyyttä. Myös nivelruston massasta noin 70 prosenttia on kollageenia, sanoo farmaseutti Jarmo Hakala.

Iän myötä elimistön kollageenintuotanto kuitenkin vähenee ja lopulta tyrehtyy lähes kokonaan.

– 25 ikävuoden jälkeen tuotanto alkaa vähentyä, ja 40 ikävuoden jälkeen elimistö ei enää tuota tarpeeksi kollageenia.

Myös urheilijat ja aktiiviliikkujat kuluttavat muihin verrattuna enemmän kollageenivarastoa.

– Monipuolinen, proteiinipitoinen ruokavalio ei yksin pysty paikkaamaan urheilijoiden ja ikääntyvien ihmisten kollageeninpuutetta, vaan he tarvitsevat täydennyksenä kollageenipitoista ravintolisää.

Hakala suosittelee ravintolisää aktiiviliikkujien ja ikääntyvien lisäksi myös nivelrikosta kärsiville ihmisille. Kollageeni ennaltaehkäisee nivelrikkoa, mutta auttaa myös hoitamaan jo syntyneitä vammoja.

– Ravintolisänä nautittavien bioaktiivisten kollageenipeptidien on tutkimuksissa osoitettu edistävän nivelrustokudoksen kasvua kulkeutumalla nivelrustoon ja stimuloimalla siellä nivelen omaa kollageenituotantoa.

Hakalan mukaan tutkimustulokset osoittavat myös, että pitkäaikaiskäytössä kollageeni ravintolisänä vähentää urheilijoiden vammoja.

Ravintolisää tulisi nauttia pitkäaikaisesti ja päivittäin. Tulokset ovat nähtävissä noin 6 viikon säännöllisen käytön jälkeen.

– Yleensä 5 gramman päiväannos riittää niille, joiden kollageenivarasto on vajaa iästä tai aktiivisesta liikkumisesta johtuen. 10 grammaa suositellaan henkilöille, jotka harrastavat urheilua tai joilla on jo nivelvaivoja, Hakala sanoo.

Topshape100.com suosittelee 10-40 g päivässä, jos tilanne on akuutti, ja ruokavalio on muutenkin vajavainen.

 

lähde:

http://www.kansanterveys.fi/tuki-ja-liikuntaelimet/kollageeni-korjaa-ja-ehkisee-nivelten-vaurioita