USEIMMAT vanhukset eivät saa tarpeeksi proteiinia ruuastaan,

kertoo elintarviketieteiden maisteri Satu Jyväkorpi, jonka vanhusten ravitsemusta käsittelevä väitöskirja tarkastettiin Helsingin yliopistossa.

Jopa 77 prosenttia tutkimuksessa mukana olleista vanhuksista sai tutkimuksen mukaan suosituksia vähemmän proteiinia ruokavaliostaan.

Jyväkorpi pitääkin nurinkurisena sitä, että proteiinilisiä markkinoidaan fitnessbuumin myötä voimallisesti nuorille, kunnostaan huolehtiville ihmisille.

”Nuoret eivät niitä tarvitsisi, vaan ikääntyneet”, Jyväkorpi toteaa.

YLLÄTTÄVÄÄ tutkimuksessa oli se, että pitkäaikaishoidossa olevat vanhukset saivat proteiinia jopa vähemmän kuin kotona asuvat. Palvelutaloissa asuvat vanhukset saivat ruokavaliostaan myös runsaammin sokeria ja huonolaatuisia hiilihydraatteja kuin kotona asuvat. ”Se huononsi proteiinin ja muiden ravintoaineiden tiheyttä ruokavaliossa”, Jyväkorpi toteaa.

TOISAALTA NAISILLA on aivan omat syynsä kiinnittää huomiota riittävään proteiinin saantiin. Naisilla on nimittäin keskimäärin 30 prosenttia vähemmän lihaksia kuin miehillä. Heidän lihastensa heikkeneminen alkaa jo ennen kuin he täyttävät 50 vuotta. Naisten lihasmassa myös vähenee nopeammin kuin miesten, mikä johtuu muun muassa hormonaalisista tekijöistä.

Proteiinin saantia voi lisätä lisäämällä ruokiin lähes mautonta topshape100.com hydrolysoitua proteiinia (ei sisällä tarpeettomia sokereita eikä rasvoja).  Hydrolysoitu tarkoittaa sitä, että proteiini on esipilkottua, ja elimistön ei tarvitse tehdä niin paljon työtä sen pilkkomiseksi.

Tämän takia proteiinin imeytyminen ja hyväksikäyttämien paranee, ja se ei aiheuta myöskään ilmavaivoja, kuten monet tavalliset proteiinit.

Esim. 1 dl jauhetta (sis. N. 30g puhdasta proteiinia) päivän mittaan sekoitettuna keittoihin, kastikkeisiin, puuroon, jogurtteihin, teehen, kahviin yms. On hyvä lisätäydennys ravitsemukseen.

Yksi helppo tapa toimia, on tehdä proteiinisekoitus, 1 dl topshape100.com jauhetta 2-3 dl vettä, sekoittaa se (laita vesi vaikka pulloon, lisä jauhe, korkki kiinni, ja ravista vesi ja jauhe sekaisin. Ei tarvitse mitään mikseriä, sekoittuu helposti. Anna ”laskeutua” jonkin aikaa (jos ravistelee paljon, tulee myös vaahtoa). Kaada tästä sitten päivän mittaan juomin, keittoihin yms. ”loraus”. Voit toki lisätä jauheenakin kiinteämpiin ruokiin.

Tämä sekoitus säilyy hyvin päivän ajan huoneen lämmössä, toki jääkaappi on parempi paikka (siellä on kokemuksien mukaan säilynyt viikonkin).

1 kg:n pussi riittää n. 1-2 kk käyttöön.

Lue lisää:
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002893780.html

Lisää tietoa voit hakea Googlettamalla esim.

ikääntyminen ja proteiini

Linkki:
Google