http://yle.fi/uutiset/tuoreimmat
11.11.2016

Porissa tehdyssä tutkimuksessa selvitetään omaishoitajien ravitsemusta. Samalla pyritään parantamaan vanhusväestön ruokailutottumuksia.

ravitsemus
11.11.2016 klo 07:56päivitetty 11.11.2016 klo 07:58

Omaishoitajien ruokailutottumuksissa on parantamisen varaa.Mika Kanerva

Mistä on kyse?

  • Iäkkäiden omaishoitajien ravinnonsaannissa on puutteita.
  • Porin perusturvan alueella toteutetussa tutkimuksessa kävi ilmi, että viidesosa omaishoitajista on aliravittuja.
  • Isoin ongelma omaishoitajien ravitsemuksessa on proteiinin, foolihapon, kuitujen ja D-vitamiinin puute.

Iäkkäät omaishoitajat näyttävät saavan ruuastaan liian vähän useita tärkeitä ravintoaineita. Porin perusturvan alueella tehdyssä ravitsemustutkimuksessa on käynyt ilmi, että omaishoitajien ruoka sisältää niukasti proteiinia, kuitua, folaattia ja D-vitamiinia.

Tutkimuksessa on selvitetty 79 omaishoitajan ruokailutottumuksia. Tutkittavien keski-ikä on noin 74 vuotta. Joukosta lähes viidesosa eli 15 oli aliravitsemuksen kannalta riskiryhmässä ja yksi oli tutkimuksen alussa aliravittu.

Hyvä ravinto suojaa

Tutkija, ravitsemustieteen projektityöntekijä Susanna Kunvik sanoo, että tulokset ovat yhdensuuntaisia ikäihmisten ravitsemuksesta saatujen laajempien tutkimustulosten kanssa.

Pienillä muutoksilla voidaan saada hyviä tuloksia.

Ravitsemustieteilijä Susanna Kunvik

Riittämätön ravitsemus heikentää ikäihmisten jaksamista ja immuniteettia sekä altistaa vammoille ja sairauksille. Tutkimuksessa selvitetään, pystytäänkö ruokailua koskevilla neuvoilla parantamaan omaishoitajien ravitsemusta.

– Pienillä muutoksilla, kuten maitotuotteiden lisäämisellä ruokavalioon, voidaan saada hyviä tuloksia, Kunvik sanoo.

Tutkittavat ovat Porin perusturvan alueelta eli Porista, Ulvilasta ja Merikarvialta. Tutkimukseen on saatu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rahoitusta, ja tutkimus jatkuu edelleen.

Proteiinin saantia voi lisätä lisäämällä ruokiin lähes mautonta topshape100.com hydrolysoitua proteiinia (ei sisällä tarpeettomia sokereita eikä rasvoja).  Hydrolysoitu tarkoittaa sitä, että proteiini on esipilkottua, ja elimistön on helppo käyttää se hyväksi.

Tämän takia proteiinin imeytyminen ja hyväksikäyttämien paranee, ja se ei aiheuta myöskään ilmavaivoja, kuten monet tavalliset proteiinit.

Esim. 1 dl jauhetta (sis. N. 30g puhdasta proteiinia) päivän mittaan sekoitettuna keittoihin, kastikkeisiin, puuroon, jogurtteihin, teehen, kahviin yms. On hyvä lisätäydennys ravitsemukseen.

Yksi helppo tapa toimia, on tehdä proteiinisekoitus, 1 dl topshape100.com –jauhetta 2-3 dl vettä, sekoittaa se (laita vesi vaikka pulloon, lisä jauhe, korkki kiinni, ja ravista vesi ja jauhe sekaisin. Ei tarvitse mitään mikseriä, sekoittuu helposti. Anna ”laskeutua” jonkin aikaa (jos ravistelee paljon, tulee myös vaahtoa). Kaada tästä sitten päivän mittaan juomin, keittoihin yms. ”loraus”. Voit toki lisätä jauheenakin kiinteämpiin ruokiin.

Tämä sekoitus säilyy hyvin päivän ajan huoneen lämmössä, toki jääkaappi on parempi paikka (siellä on kokemuksien mukaan säilynyt viikonkin).

Lue lisää: