(http://yle.fi/uutiset/3-5537212 – 11.4.2012)

Proteiinin saantiin kiinnitettävä huomiota

Iäkkäiden ihmisten tulisi erityisesti pitää huolta proteiinin riittävästä saannista.

– Proteiinin saanti on tärkeää, sillä proteiinin hyväksikäyttö elimistössä hiukan heikkenee iän myötä. Kun syödyn ruoan määrä usein iän myötä vähenee niin silloin proteiinin määrä jää tarvetta pienemmäksi, Suominen selittää.

Erinomaisia proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kananmuna, maitovalmisteet, rahkatuotteet ja raejuusto.

– Kasvikunnan puolelta palkokasveissa, hernekeitossa ja tämän tyyppisissä tutuissa tuotteissa on myös paljon proteiinia. Mutta eläinkunnan proteiini on sitä laadultaan parasta, Suominen kertoo.

Proteiinin saantia voi lisätä lisäämällä ruokiin lähes mautonta topshape100.com hydrolysoitua proteiinia (ei sisällä tarpeettomia sokereita eikä rasvoja).  Hydrolysoitu tarkoittaa sitä, että proteiini on esipilkottua, ja elimistön ei tarvitse tehdä niin paljon työtä sen pilkkomiseksi.

Tämän takia proteiinin imeytyminen ja hyväksikäyttämien paranee, ja se ei aiheuta myöskään ilmavaivoja, kuten monet tavalliset proteiinit.

Esim. 1 dl jauhetta (sis. N. 35 g puhdasta proteiinia) päivän mittaan sekoitettuna keittoihin, kastikkeisiin, puuroon, jogurtteihin, teehen, kahviin yms. On hyvä lisätäydennys ravitsemukseen.

Yksi helppo tapa toimia, on tehdä proteiinisekoitus, 1 dl topshape100.com –jauhetta 2-3 dl vettä, sekoittaa se (laita vesi vaikka pulloon, lisä jauhe, korkki kiinni, ja ravista vesi ja jauhe sekaisin. Ei tarvitse mitään mikseriä, sekoittuu helposti. Anna ”laskeutua” jonkin aikaa (jos ravistelee paljon, tulee myös vaahtoa). Kaada tästä sitten päivän mittaan juomin, keittoihin yms. ”loraus”. Voit toki lisätä jauheenakin kiinteämpiin ruokiin.

Tämä sekoitus säilyy hyvin päivän ajan huoneen lämmössä, toki jääkaappi on parempi paikka (siellä on kokemuksien mukaan säilynyt viikonkin).

 

Lue myös muita aiheeseen liittyviä juttuja